In Oli d'oliva Verge Extra

Els 10 errors que els consumidors d’oli d’oliva no haurien de cometre.

Els olis d’oliva són el producte Mediterrani per excel·lència i no crec que faltin en cap llar catalana, en major o menor mesura. Però … els coneixem bé? Sabem utilitzar-los? Els cuidem com es mereixen?

Segueix llegint i comprova que no comets cap d’aquests 10 errors tan comuns i treu-li partit als teus olis al 100%.

Comencem!!!

1 No conèixer les diferents categories d’olis d’oliva.

No saber quines opcions ens ofereix el mercat ens fa triar sovint pel preu i no per la qualitat. Cadascú pot consumir l’oli que més li agradi, o comprar el més barat, però el més important és estar informat del que s’està comprant. Cal distingir sempre entre Olis d’Oliva Verge Extra (OOVE), Oli verge, Oli d’oliva (a seques) i refinats d’oliva, gira-sol o d’altres llavors . La diferència de preu entre ells, normalment, és mínima. Així doncs, no és millor consumir qualitat i al mateix temps salut?

2 L’oli del meu poble és el millor del món.

Et sona? Sovint triem un oli determinat perquè ”és el que comprem sempre” però hi comença a haver petits molins  que estan fent les coses molt bé, apostant per olis d’alta qualitat que mereixen ser tastats. Un altre tema és el teu gust personal. A més, pensant així et tanques a provar altres olis excel·lents de diferents marques, varietats i zones de producció.

3 Tenir només un tipus d’oli a casa.

Això més que un error, és un consell. La tendència és comprar olis en garrafa que fem servir per a tot. No obstant, per poder aprofitar al màxim el potencial que ens ofereixen els olis d’oliva és aconsellable tenir-ne de diversos tipus, si la nostra economia ens ho permet. Recomano utilitzar els Verges Extra en garrafa per cuinar o fregir, i tenir OOVEs Premium per al seu consum en cru ja que els gaudirem molt més. I si a més a més són de diferents varietats, podrem fer els nostres propis maridatges!

4 Pensar que tots els olis del mercat són iguals.

Comprar olis de llavors, com el de gira-sol, pensant que és més barat i que no hi ha molta diferència amb qualsevol OOVE, és un altre greu error. Els OOVEs són pur suc de fruita, d’oliva en aquest cas, i per això són els únics que mantenen totes les seves propietats saludables, a més d’estar protegits per antioxidants naturals. Els de llavors estan refinats, és a dir, se’ls ha sotmès a un procés industrial perquè puguin ser consumits.

5 Conservar malament els olis.

Hi ha un mal costum que consisteix a emmagatzemar l’oli en llocs on hi ha males olors: al garatge, al costat de la bombona de butà, a prop d’olors estranyes o de productes de neteja… Així només s’aconsegueix que aquestes males olors passin als nostres olis. Els OOVEs s’han de conservar en un lloc fresc, sense humitat, protegits de males olors i de fonts de llum directa o calor. Tot això contribueix al seu envelliment.

6 No mirar l’etiqueta.

Encara que l’oli no caduca, si que va perdent propietats amb el temps fins que es fa ranci, agafant gustos i olors desagradables. Per això cal mirar la data d’envasat i la de consum preferent com a dades orientatives. Sempre és millor consumir olis de la temporada perquè estaran en millors condicions. Al contrari que amb el vi, el temps juga en contra de l’oli.

7 No fregir amb OOVEs.

Els olis d’oliva són ideals per fregir, i si són Verges Extra molt millor. Aguanten temperatures de fins a gairebé els 200 º C i es poden utilitzar varies vegades. A més, els aliments fregits en OOVEs mantenen millor les seves propietats i absorbeixen menys quantitat de greix.

8 No fer servir de manera habitual olis d’oliva perquè “ tenen un gust molt fort”.

Confondre l’acidesa d’un oli amb el seu gust és un error habitual. Has de tenir en compte que la intensitat de gust depèn, entre d’altres coses, de l’edat dels arbres, la varietat o la sanitat de les olives.

9 No comprar OOVEs perquè són cars.

Cars respecte a què? Paguem 2.50 € per un refresc de 200 ml que dura 15 minuts o 30 € per una ampolla de vi que no dura més d’un sopar. En canvi, els OOVEs a part de les seves propietats saludables i el seu meravellós gust, es mantenen en bon estat molt de temps si els conservem bé. A més, el rang de preus dels OOVEs és enorme, amb opcions per a totes les butxaques. No us priveu de consumir salut per uns cèntims.

10 Comprar OOVE en grans quantitats.

Si no els hem de consumir en un màxim de sis mesos, el millor és comprar quantitats petites. A mesura que consumim l’oli, l’espai que queda lliure a la garrafa s’omple d’aire, això fa que l’oli restant s’oxidi més fàcilment. Si el consum no és elevat, és preferible comprar garrafa a garrafa segons la necessitat, així ens assegurem de prendre sempre oli en perfectes condicions.